perjantaina, kesäkuuta 15, 2012

siirtolapuutarhamökki

Minulla siis on siirtolapuutarhamökki. Siirtolapuutarha tahi ryhmäpuutarha on yleensä kaupunginomistama alue, josta on vuokrattu palstoja kaupunkilaisella, palstan koko on yleensä 2-3 aaria ja se sisältää pienen puutarhamökin, joka on yleensä kooltaan 5-15m2.
Ensimmäiset siirtolapuutarhat esiteltiin saksassa 1800-luvulla, niitä tehtiin työläistön moraalin ja fyysisen kunnon nostattamista varten. Täältä tarkempaa informaatiota.
Mökkikylä, jossa asun on perustettu 1940-luvulla. Rakennukset ovat siis siltä ajalta peräisin, osaa on tietysti remontoitu ajan kuluessa ja osa rakennettu kokonaan uusiksi.
Minun tontti on yksi puutarha-alueen pienimmistä ja kaiken lisäksi se on kumpuileva ja hiukan kolmion muotoinen ja pihalla kasvaa valtavan jättimäinen koivu  Rakastan silti tonttiani.
Tontille tulee järvivesi ja siinä kohdassa onkin pieni pesupaikka. Juomavesi haetaan kaivolta.
Täältä löytyy yhteisvessat, jotka ovat muuten erittäin siistit ja toimivat järvivedellä. Yhteissaunat löytyvät myöskin, niistä kerkesinkin huudella tuossa edellisessä postauksessa.
Myöskin on olemassa kerhotila, yhteisiä tilaisuuksia varten.

Vuokra on äärettömän pieni taitaa olla noin 40-50e vuodessa, riippuen tontin koosta. Hoitomaksu on 80 euroa vuodessa ja kiinteistövero oli minun mökistäni 35e.
Lisäksi täällä on talkoo velvoite. Sen voi hoitaa kolmella tavalla tekemällä 8 tuntia talkootöitä, maksamalla 60e rahana, tai lämmittämällä saunan ( siihen menee kokonainen päivä).
Että noin kokonaisuudessa ei mökki paljon rahaa vie. Lisäksi minulla on vakuutus ja sähkölasku, mutta ne ovat muutaman kympin vuodessa.

Täällä itäisessä-suomessa mökkien hinnat ovat kallistuneen, kuten muuallakin. Täältä myytiin juuri yksi mökki 25000eurolla. Helsingissä vastaavista saa pulittaa n. 100000euroa.

Tietysti täällä on säännöt, samanlaiset kuin missä muualla tahansa. Ei saa meluta yöllä ja räyhätä ym. Hiekkatie oman mökin kohdalta on pidettävä siistinä ja pensasaidan maksimikorkeus on 180cm. Minun orapihlaja-aita on kyllä siinä ja siinä.

Tämä on ihana yhteisö. täällä saa olla niin kuin haluaa, jos ei halua osallistua yhteisiin tilaisuuksiin, ei kukaan pakota. Jos ei halua kovin puhua kenellekkään ei tarvitse. Moikata voi aina. Yleikäytäntö on, että toisen tontille voi poiketa, jos portti on auki. Minulla se on koirien takia aina kiinni.
Keski-ikä täällä on aika korkea ja luulen, että naisvoittoista on. Mutta nuoriakin on tullut mukaan kuvipoihin ja kaikki on otettu hyvin vastaan.
Minusta täällä on aivan ihana ilmapiiri. Minä moikkaan aina kaikkia, jotka tulevat alueella vastaan, tuntisn heitä tahi en.
Täällä kaikki ovat iloisia ja kulkevat ties minkänäköisissä kesä- ja puutarhavaatteissa. Täällä olevat haluavat olla täällä.
Täällä voi aina kysäistä naapurilta apua, mutta saa olla ihan omissa oloissaankin.Täällä on myös turvallista, eipä tänne tietääkseni ole koskaan mitään hiippareita eksynyt.
Minulla on kamiina lämmitystä varten ja löytyy myös mökistä sähköt. Muita hienouksia ei ole.

Tämä puutarha on 5,5 kilometrin päässä kaupungista ja tänne pääsee bussilla, pyörällä tai autolla.
Juhannuksena on kokonsytyttämistä ja pientä juhannusjuhlaa.

Minulle tämä pieni puutarha on henki ja elämä. Minun oma pieni maailmani.
Kuvia tulee jahka saan ne siirrettyä koneelle puhelimestani.

Ei kommentteja: