maanantaina, elokuuta 03, 2009

Töissä töitä

Tuleepa nyt syksyllä 10 vuotta täyteen lastenhoidon parissa, siitä oli toki 2 vuotta opiskelua, mutta opiskelin oppisopimuksella, eli kokoajan on työtä tullut tehtyä.


Tunnetusti sosiaali-ja terveysalalla palkkaus ei ole kovin hyvä. Tai kyllä tuolla palkalla toimeentulee, mutta ei sillä juhlita.


kun minusta tulee Suomen seuraava diktaattori minulla onkin takataskussa, palkkojen uudelleen laskemis-ohjelma. Jossa ei kuluja tule lisää penniäkään.


Ohjelma toimii hyvin yksinkertaisesti, siinä lasketan jokaisen ammatin vaikutus yhteiskunnan pyörimiseen ja palkka lasketaan sen mukaan. Siis mitä suurempi on ammatin vaikutus kaiken toimimiseen, sen suurempi palkka.


Tärkeimpiä ammatteja esim. Sairaalan henkilökunta, poliisit, palomies-sairaankuljettajat, päiväkodin henkilökunta, vanhustenhuolto, siivoojat, roskakuskit, ruokakaupan henkilökunta....


Viimeisimpänä listalla tulevat ikävä kyllä esim. urheilijat, kansanedustajat, johtajat...


Olisi sellainen hyvinyksinkertainen taulukko, jonka mukaan jokainen ammatti pisteytettäisiin. Pisteytys kohtia voisivat esim. olla :

-Miten tämän ammattiryhmän lakko vaikuttaa yhteiskunnan toimivuuteen?

-Onko tässä ammatissa pakko palkata esim. sairasloma sijaisia?

-Miten yhteiskunta hyötyy tästä ammatista?

-Miten tämän alan heikentynyt osaamistaso vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin?

yms.


Ja tottakai minä diktaattorina saan pisteyttää... :)


Sitten toiseen asiaan, koskee työtä, minun työtä.


Minulla nousee suuttumispisteet kymmeneen kuullessani seuraavanlaisen väitteen: Niin te pakotatte lapset nukkumaan,vaan jotta itse saatte istua kahvilla.


Kerronpa pari faktaa:

Ryhmäkoot muodostuvat seuraavasti, yhdellä kasvatusvastuullisella (koulutetulla) saa olla vastuullaan joko 7 yli kolmivuotiasta tai 4 alle kolmivuotiasta. Jos ryhmässä on sekaisin molempia, lasketaan alle kolme vuotiaat kertoimella 1,75.

Eli ryhmäkoot ovat yleensä 21 "isoa" lasta ja kolme aikuista tai 12 "pientä" lasta ja kolme aikuista.

Jos käy hyvä tuuri talossa on ainakin yksi pk. apulainen, jonka vastuulla on periaatteessa, siivoaminen, pyykit, vaatehuolto yms.


Kaupungin päiväkotien tulee olla auki tarpeen vaatiessa 6.15-17.30, tämä koko aika pk. on siis oltava miehitetty. Jos yleinen työaika on päivässä 7.39h , varmaan ymmärtänette, että koko aikaa, kaikki työntekijät eivät ole paikalla.


Meillä viikossa on yksi koko talon infopalaveri, joka kestää n. tunnin ja jokaisella tiimillaä on oma tiimipalaveri, joka kestää noin tunnin. Ainoa aika jolloin palaverit voidaan pitää on päiväunien aika, koska silloin kaikki työntekijät ovat paikalla ja toisen ryhmän aikuinen voi tulla vahtimaan lapsia siksi aikaa.


Eli yhtenä päivänä kokotalon info, yhtenä oma tiimipalaveri ja yhtenä naapuriryhmän lapsien vahtiminen.


Vuodessa pidetään tarpeen mukaan 1-2 vasukeskustelua ja uusille lapsille aloitus keskustelu. keskustelu ja sen kirjaaminen tietokoneelle saa kestää 1,5h. Jokaisen työntekijän tulee tehdä aina kuudn viikon välein oma työvuorolistansa tietokoneelle ja antaa se tarkistettavaksi. meille työntekijöille kuuluu myös lakananvaihdot 4-6 viikon välein.

Vaatehuolto lankeaa myös työntekijöille, koska ei se yksi pka ehdi kertakaikkiaan. Vaatehuoltoa on kuravaatteiden pesu ja kuivatus. Yleesäkin ulkovaatteiden kuivaaminen ja sen jälkeen lasten omalle paikalle jakaminen jne. joka päivä täytämme myös sähköisen päiväkirjan lasten läsnäolosta, sekä lähetämme vanhemmille sähköisesti n. kerran viikossa infokirjeen tulevan viikon tapahtumista.


Retket ja tapahtumat pitää suunnitella ja järjestää, kuten myös askartelut yms. ja toivoa, että tarvittavat materiaalit on olemassa.

Ja unohdinko mainita lasten kasvunkansiot, jotka pitää päivitää ja laittaa kuntoon, valokuvineen kaikkineen.

ja tietysti jokapäiväinen vanhempien kanssa juttelu ja kuulumisten vaihto.


Tämän lisäksi on toki ne lapset ja se itse työ, joka muuten ei ole leikkimistä ja askartelua. Sen huomaa viimeistään kun jakaa yksin aamupalaa 10lle lapselle puhuen kahdessa puhelimessa ja parin vanhemman kanssa samaan aikaan. Tai pukee kahdestaan 21 lapselle päälle täyden kuravarustuksen tai riisuu ne hiekkaset ja kuraisent varusteet poi päältä.


Ja tähän on aikaa päivässä 7.39h Tietysti silloin kun kukaan työntekijä ei ole sairas.


Päiväunia ei ole pakko nukkua, sängyssä saa valvoa ja kuunnella satua tai musiikkia tms. Mutta lepohetki pidetään piste. Se kestää noin tunnin.


Itse kerkiän oikean kahvitauon, ilman mitään häiriötekijöitä pitämään n. kerran kuukaudessa.


Ja esimerkiksi, meidän talossa on tällä hetkellä hometta, joten joudumme puolenvuoden sisällä muuttamaan. Pakkaamaan ja purkamaan, työaikana ja ai niin, ne lapset... ja kopiokone on rikki, tietokone ei toimi, lasten sängyssä on hämähäkki, paidallani on oksennusta ja Teuvolla on ripuli... APUA!!!!!!


Että tällaista tänään.

15 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuttua on, olen yli kolmekymmentävuotta tehnyt moista hommaaa tiedän tarkalleen sen työn laadun. Nyt sitten vietän ansaittuja eläkepäiviä,

Wäiski kirjoitti...

HOMSSU DIKTAATTORIKSI..... Täältä tulee heti ääni (ehkä enemmänkin) jos pääsemme vain äänestämään. Kirjoittamasi palkkalaskenta olisi todella hyvä koska tehdystä työstä pitää maksaa kunnolla (p-jauhantaa voi tehdä ilmaiseksi).
Tosin Sinun täytyy miettiä myös tuo eläkeikäjuttukin eri ammattiryhmille, koska osa ammateista rasittaa ruumista ja osa henkistä puolta.

Heh, nyt varmaan ymmärrät miksi olisin mielelläni pitänyt lomaa vielä muutaman viikon lisää :-D

villasukka kirjoitti...

Miulla olisi sellainen kysymys, pystysitkö mulle valottaa, miten kuva liitetään kuva-aarkistosta blogiin. Olen uuden blogin teon aloittelija ja en saa millään keinoin sitä kuvaa siihen tekstiin onnitumaan saamaan. Jos voit niin neuvo mua hiukan.

villasukka kirjoitti...

Miulla olisi sellainen kysymys, pystysitkö mulle valottaa, miten kuva liitetään kuva-aarkistosta blogiin. Olen uuden blogin teon aloittelija ja en saa millään keinoin sitä kuvaa siihen tekstiin onnitumaan saamaan. Jos voit niin neuvo mua hiukan.

Homssu kirjoitti...

Villasukka, eli kun kirjoitat uutta tekstiä, sen tekstikentän ylälaidassa on pieniä kuvakkeita, aika oikeassa reunassa on kuvake,(vie hiiri kuvakkeen päälle ja tulee teksti mitä kuvakkeesta tapahtuu) jota painamalla pääsee valikkoon, josta pystyy lataamaan kuvan.
kysy lisää, jos ei onnistu.

Anonyymi, ihania eläkepäiviä toivotan

Wäiski:Kiitos äänestä ja eläkeikä korkeanpisteytyksen ammateissa 58.
OK?

villasukka kirjoitti...

Kiitos paljon sinulle Homssu neuvoista. Kokeilen jos onnistuu

Anonyymi kirjoitti...

No hei asiaa toi pisteytys !!! Onneks ei nyt ainakaan vähään aikaan tarvii noiden phoidon "ongelmien" parissa kärvistellä. t. Anza

Homssu kirjoitti...

Villasukka: Ole hyvä vaan!

Antza:onneksi olkoon!

Nelli kirjoitti...

Olipa kiva ja mielenkiintoista lukea päiväkodin arjesta. Ole niin monesti kuullut just tuon "lasten on pakko nukkua että tätit saa "levätä" ja juoda kahvia"..

Teppuli kirjoitti...

Kannatan pisteytyssysteemiä!!! Hyvä Sinä! :)

Ja tuo päiväkodin arki kuulostaa vähän liiankin tutulta...

Homssu kirjoitti...

Nelli: kiva, että lukemisesta oli hytyä. Ymmärrän hyvin, että eihän pk:n arjesta voi oikeasti tietää, jos ei ole koskaan ollut siellä töissä.

Teppuli:Kiitos!

Riikka kirjoitti...

Hei,

Vierailin blogissasi ekaa kertaa...ja heti mielenkiintoinen kirjoitus. En voi sanoa kuin että ihmettelen miten te jaksatte tuota työtä. Oma vilkas poikani on 3-vuotias ja jos niitä olisi 20 olisin kyllä hermoromahduksen partaalla. Varmasti työssänne on niitä ihania puoliakin, kaikki se mitä lapsilta saa. Mutta raakaa työtähän se on.

Sitä paitsi, ei lapsellekaan ole pahitteeksi levätä hetki meluisan ja touhuisan päivän keskellä. Pienillä varsinkin päivälepo on tärkeää.

minna kirjoitti...

mäkin jätän kommentin asiaa sivuten.. itse perhepäivähoitajana, 4 lasta hoidossa(2 juuri vuoden täyttänyttä ja kaksi kolmenvanhaa).. työpäivät 10-11 tuntia, ja ainoa hetki jolloin ehtii rauhassa sen kupin kahvia vetäisemään, on juurikin se hetki kun ne kaikki 4 pientä nukkuu.. ainahan ne ei nuku, vaan sitten istutaan vieressä ja silitellään yms. Tokihan mä ruokailen lasten kanssa aamupalat, välipalat päiväruuat yms.. mutta kaksi kun on sen ikäistä jotta niitä tarvii vielä syöttää.. niin eipä siinä käsiä enää omalle syömiselle riitä.
Tyäpäivän jälkeen sitten se kodin siivous, seuraavan päivän ruokaostokset ja perunoiden kuorimiset yms.. ja siltikin on vanhempia jotka tuumaa hoitoon tuodessa että tämä meidän lapsi ei sitten nuku päikkäreitä...

Noh.. vaikka työpäivä on sen 10-11 tuntia ja siihen päälle se palkaton työ (siivous, ruuan valmistelu yms) ja se vähäinen laatuaika omien lasten kanssa sitten kaiken tuon jälkeen.. niin en kyllä ihan heti päiväkotiin töihin haluaisi.. on se semmoista rallia.. ihan liian vähän ihmisiä töissä, ja ihan liian paljon lapsia ryhmissä.... tsemppiä vaan kaikille sitä työtä tekeville.

Homssu kirjoitti...

Minna: tuo perhepäivähoitajan työ on myös erittäin kunnioitettavaa, en välttämättä itse jaksaisi sitä.

Homssu kirjoitti...

Riikka, tervetuloa lukemaan juttujani.