sunnuntaina, huhtikuuta 17, 2016

Mökki

Olen jo aikaisemmin tässä blogissa puhunut mökistäni. Se on siirtolapuutarhamökki. Kokonaisuudessasillä on kokoa n. 17 neliötä. Tontti on n. 260 neliötä. Mökkikylässä on mökkejä 130.  Matkaa kodistani mökille on noin kilometri, aika luksusta siis. Minulle mökkeily ei sinäänsä ole uutta, mutta siirtolapuutarhatoimintaan olen tutustunut vasta 6 vuotta sitten. Tavattuani Takkutukan. Hän oli juuri edellisenä kesänä ostanut mökin itselleen. Aloin siellä viihtyä niin hyvin,  että neljä vuotta sitten Takkutukka lahjoittikin mökin minulle.
Täällä kaukana kaukana Helsingistä siirtolapuutarhamökkien hinnat ovat paljon edullisempia. 20 000 eurolla saa jo oikein hyvän mökin, vuotuiset pakolliset kulut taitavat jäädä alle parin sadan. Sisältäen tontin vuokran,  kiinteistöveron ja hoitomaksut.
Hommaa puutarhamökissäkin riittää. Yhdistyksellämme on hyvin reilut säännöt tontin pakollisista töistä. Tontti on pidettävä kunnossa ja siistinä, tienpätkä joka kulkee omantontin ohion pidettävänä siistinä ja pensasaita tontin rajalla saa olla korkeintaan 180 cm.
Talkoo velvoite on 12 tuntia talkoita 98 euroa kesältä. Talkoo töiden suorittamiseen on erilaisia vaihtoehtoja mm. saunanlämmitystä.
Koska tunnun olevan aktiivinen mökkeilijä taisi minulla talkootunteja viime kesänä kerääntyä lähemmäs 80, mutta kaikki tuo oli täysin vapaaehtoista. Minusta on mukavaa puuhata erilaisia asioita mökkikylässä, aina juhlien järjestämisestä puunkaatohommiin.
Vaikka siirtolapuutarha sijaitsee aivan palvelujen vieressä on se kuitenkin omsa pieni maailmansa. Tuntuu, kuin olisi lähtenyt kauemmaksikin, kun mökillä kesällä asuu.
Noin 200 metrin päässä pikku mökistäni sijaitsee city-market, alkoineen ja apteekkeineen. Kaikkia muitakin kauppoja sieltä löytyy. Bussi menee myös melkein vierestä ja kaupungin keskustaan on 5 km.

Olen rakennuttanut mökilleni oman kompostoivan käymälän ( ei hajua ja ulos tulee puhdasta multaa), sisälle pienen kaminan, että voi puilla lämmittää ja tontin ympärille tukevan puuaidan, että voi koiria pitää vapaana. Kissoillekin rakennettiin viime vuonna oma pieni ulkotarha, jonne on käynti suoraan ikkunasta.
Tuo mökki on minulle elinehto. Asun siellä toukokuusta elokuuhun. Viimekään kesänä en luovuttanut, vaikka suurin osa kesää oli kylmää ja sateista. Aamulla herätessä oli mökissä sellaiset 11 astetta lämmintä.
Parhautta on kaksi kertaa viikossa lämmitettävä sauna. Sauna on iso, jossa on iso pönttöuuni, jota koko päivä lämmitetään. Saunassa vierähtää helposti kolmekin tuntia,  välillä uiden ja laiturilla istuen ja taas saunassa tarinoita vaihdellen. Siellä rentoudun.

Olen jo tänä vuonna käynyt mökillä maata rapsuttelemassa ja tunnelmoimassa kesää.Odotan jo, että voin mökille muuttaa.
Pakata kissatja koirat ja herätäaamulla virittämään tulta kamiinaan.
Puutarhassa näpräileminen  on terapeuttista. Kitkeminen, nyppimine ja kaikenlainen näpertely. Kauneus, joka leviää kesän edetessä, tuoksut, värit ja eläimet. Yöt ovat valoisia.
Televisiota ei mökilläni ole, joten lukeminen on pääosassa kesäni vietossa. Kuitenkin tabletista voi katsella elokuvia, niin tahtoessaan.
Mökki on pieni paratiisini.
Näin viime kesänä.

Ei kommentteja: