keskiviikkona, marraskuuta 07, 2007

Valoa ikkunassa

Homssu on herkistynyt. Kohta on Joulu. Juhlana sinänsä en joulusta pidä, siinä on jotain niin teennäistä. Palaan siihen toiste, angstin iskettyä pahemmin päälle.
Rakastan joulua sen valon vuoksi. Valopilkun, joka loistaa keskelle pimeyttä. Hiljaisuutta... Rauhoittumista.
Odotan joulua. Joulusta alkaa uusi vuosi.
Juuri tämän vuoksi.
Minulla palaa jo kotona jouluvalot. Ei mitään blinkuttavia neontörkeyksiä. Vaan puhtaasti valovaloja. Ne on niin kauniita. Kuka sitä paitsi sanoo, että ne ovat jouluvaloja, minusta ne on enemmänkin pimeysvaloja. Niiden pitää loistaa silloin kun on pimeää ja kamalaa. Nyt on. Täällä etelässä sen varsinkin huomaa. Sataa ja on pimeää, koko päivän. Aamulla kun lähtee kotoa, ei kannata edes nostaa sälekaihtimia ylös, koska taas on pimeää kun tulee kotiin. En pidä tästä pimeästä, enkä pidä kylmästä. Kaikki on jotenkin niin kuollutta.
Homssu myöntää vajoavansa syysmasennuksen kouriin, joka syksy. Aina sen unohtaa ja joka vuosi se tulee yllätyksenä. Ja iän myötä se pahenee. Siksi on tärkeää aloittaa valonjuhlan viettäminen ajoissa. Laittakaa ihmiset hyvät, pimeysvaloja palamaan. Toisaalta tämä kuollut aika antaa ihmiselle luvan käpertyä pieneen koloonsa. Lohdullista, ulkona oleva pimeys, antaa luvan sisällä olevalle pimeydelle. Itsemurhia tapahtuu paljon kevään kynnyksellä ( joku tutkimus, en muista mikä, niin ja ironista, joulun alla) luonto herää ja paljastaa ihmisen sisällä olevan pimeyden. Silloin kun luonto herää, pitäisi ihmistenkin herätä, mutta ei se aina ole niin ja se sattuu.
Laittakaa siis ihmiset pimeysvaloja ikkunoihin ja koteihin loistamaan.

Viitaten otsikkoon, on minua vastapäätä kauniita kerrostaloja. Ei mitään betonihirmuja. Siellä on sellainen viistosti minua vasten oleva tummankeltainen talo. Siinä talossa on yläkerroksessa, pääty ikkuna, jossa ei ole verhoja ja melkein aina palaa valo. Yölläkin valo näkyy. Ei sieltä näy muuta kuin kirkas piste. Minä rakastan sitä ikkunaa. Pimeässä loistava ikkuna, onko mitään ihanampaa ja kauniimpaa. Turvallisempaa.

Myönnän minulla soi myös joululevy. Eikä mikä tahansa, raskaampaa joulua kuulkaa. Marco Hietalan laulama Ave Maria, ihana. Tonttu on minun toinen lempikappale, se on niin kaunis sen tunnelma on niin kaunis. Kuunelkaa se on niin kaunis kappale!!!!!!! En vain muista kuka sen levyllä laulaa. Muutenkin siinä levyllä on kauniita lauluja ja upeita sovituksia.

Siis Kehotan teitä vielä, laittakaa valoa ikkunaa! Pimeysvalot loistamassa, se on niin kaunista!

Ei kommentteja: