lauantaina, helmikuuta 23, 2008

Parannetaan maailmaa.

Pakko välillä paneutua johonkin oikeasti vakavaan asiaan, niin että minunkin uskottavuuteni säilyy edes jollain tasolla.

Katselin tässä suosikki sarjaani, pelastajat. Jos joku ei ole ko. ohjelmasta kuullut, niin siinä seurataan palosetien ja ambulanssisetien työtä.
No, minä tein havainnon.( Uskokaa tai älkää.) Sarjan mukaan, suurin setien ( ja tätien) työllistäjä ovat humalaiset ihmiset.( Korjatkaa joku, jos olen väärässä)
Eikö sen jo pitäisi kertoa jotain siitä, että joku mättää ja pahasti. Jonkun pitää mättää oikeasti hyvin pahasti, että ihminen tarttuu pulloon ja tekee siitä elämänuransa. Joku mättää vielä pahemmin, että yhteiskunta sallii sen.
Se on halpaa, sitä saa kaikkialta. Se on seuraus eikä syy.
Jonkun asianhan pitää ensin laukaista juominen, mikä vaan. Työttömyys ( ulkomaalta saa halvempaa työvoimaa), mielenterveysongelmat ( julkisella terveydenhuollolla ei ole resursseja auttaa) avioero, yksinäisyys ( kaikilla on niin hirveä kiire, mutta miksi?)... syitä riittää.

Tänän oli lehdessä juttua siitä ,että asunnottomuus lisääntyy, koska vuokrat ja asuntojen hinnat ovat pääkaupungissa niin korkealla. Kysyntä on tarjontaa suurempaa.
Eikö oman kodin, katon päänpäällä, kuuluisi kuulua jokaisen ihmiseen itsestäänselviin perusasioihin. Näinkin hienossa maassa kuin Suomi. Siinä artikkelissa oli selvä kaava, ei ole rahaa vuokraan, häätö, joudutaan kadulle, selviytyäkseen aletaan juomaan ja haistatetaan paskat yhteiskunnalle.
Jokainen juoppo, jokainen nisti, jokainen pöpi, jokainen syrjäytynyt, jokainen kerjäläinen.... Kaikki he ovat joskus olleet lapsia, joilla on ollut unelmia ja odotuksia. Jokainen on ollut pieni pellavapää ja leikkinyt. Kenenkään päämärä elämässä ei ole alkaa alkoholistiksi tai kodittomaksi.
Miten näin voi olla niinkin sivistyneessä ja hienossa maassa kuin suomi?

Saadakseen asunnon ja selvitäkseen ei vaadi mahdottomia summia kuukaudessa. Minä raadan perse ruvella ( anteeksi ilmaukseni)töitä ja saan siitä sen verran, että pärjään. Mitä tämäkin meidän yhteiskunnasta kertoo?
Olen aina miettinyt, että eikö fortumin optioita saaneet tai kansanedustajat, korkeat johtajat tai kuka tahansa joka saa keskimäärin enemmän palkkaa kuin oikeastaan tarvisi selviytyäkseen, koskaan tunne pistoa sydämessään. Jos omistaa 100 neliön asunnon eirassa, purjeveneen, kesäasunnon sveitsissä ja kolme autoa..... Eikö sellaislila ihmisillä oikeasti olisi rahaa antaa sellaiselle, jolla sitä ei ole?
eikö yhteiskunta voisi antaa jokaiselle suurituloiselle oman " kummijuopon", jolle pitäisi antaa koti ja elämän edellytykset.

Lainatakseni yhden suosikkiartistini Pinkin kappaletta: Dear mr. president ( vaikka se onkin suunnattu jenkkilän pressalle) Vapaa suomennos : kuinka sinä nukut, kun me muut itkemme?...
Kuinka kävelet pää pystyssa, voitko katsoa minua silmaan ja kertoa miksi...
Kuinka voit sanoa, että ketään lasta ei jätetä jälkeen, me emme ole tyhmiä ja sokeita....
Anna minun kertoa kovasta työstä: minimipalkka ja lapsi tulossa, uudellen rakentaa taloja sen jälkeen kun ne on pommitettu pois, sängyn rakentaminen pahvilaatikosta iltaisin.... Sinä et tiedä mitään kovasta työstä....( Kuunnelkaa kokonaisuudessaa Pinkin uusimmalta levyltä)
Miettikääpä sitä suomenkin rikkat ja päättäjät... ( vaikka en uskokaan, että kukaan heistä lukee tätä blogia)
Luulisi, että asioille voisi tehdä jotain, jos ihmisiä noin ylipäätänsä kiinnostaisi muukin kuin oma napa.

Taas tuli maailmaa parannettua. Saarnattua. Loppupeleissä, ketä se oikeastaan auttoi... ;)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Puhut (sopivan) paljon ja vieläpä asiaa. :-) Ja kyllä, alkoholi näkyy varsin selvästi meidän ammatissa. Olen sanonut monta kertaa että jos Suomesta poistettaisiin alko ja virtsatieinfektiot johtaisi se sellaiseen keikkamäärien romahdukseen että saisin "tuotantoteknisistä syistä" kenkää välittömästi. Vaikka minulla on työvuosia ambulanssissa takana kaksitoista kappaletta... ;-)

Anni kirjoitti...

Voisithan aina siirtyä lastenhoitoalalle. Tuo virtsatieinfekstio oli minulle aivan uusi asia, sen laajuus nimittäin ;) Anyway, kieltolaki voimaan. Minä ainakin selviäisin ihan hyvin tai sitten ne kummijuopot!
Katsoin elokuvan bringing out the dead ja pidin erittäin kovasti, rankka leffa, mutta jo niin rankka että melkein humoristinen kohdin. hyvin kuvaavat jenkkiläistä terveydenhuoltoa, ihmisten epätoivoa ja loppuunpalanutta lanssaria. Scorsese onkin mainio ohjaaja, Kuvaus ja kaikki oli hienoa, vaikka ei Nicolas cage olekaan koskaan kuulunut lempinäyttelijöihini. Mutta, Hieno!!!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Ajattelinkin että saatat tykätä tuosta pätkästä. Onhan se Scorsesen ohjaustyö hieman omituista aina välillä, mutta jotenkin hän on varsin erinomaisesti onnistunut saamaan tuon hyvin väsyneen lanssarin sisäisen tuskan ja elämänkaaoksen filmille. Ja Cage tekee todellakin loistavan roolisuorituksen. Kunhan nyt vaan saisin sen kirjan luettua loppuun...